אחד התחומים המתפתחים סביב עולם האמנות והתרבות בישראל, אלה עסקים שמטרתם לסייע לאמנים להתפרנס יותר בקלות מעבודתם, תוך שינוי תפיסות מיושנות על היכולת להתפרנס מאמנות. כל עסק כזה תופס זווית אחרת ומעניינת של הבנה העסקית בעולם היצירה ולכן מעניין לראיין אותם ולנסות לראות דרך אותם אנשים, מה התובנות שהם יכולים לשתף עם קהילת היוצרים בישראל. הפעם ראיינתי את ארז קינן, שהקים עסק המדריך אמנים כיצד להרוויח יותר מהשיווק ברשתות החברתיות.
התחלת הדרך
מתי התחלת ליצור מוזיקה? מה הניע אותך לכיוון הזה בחיים?
אני זוכר בבהירות שבגיל 4 כבר הייתי מתופף על מערכת תופים מפחי סיד שאבא שלי בנה לי בחצר.
בגיל 13 קיבלתי אלבום של מתי כספי שאני זוכר שנדהמתי מזה שלא רק שהוא הלחין הוא גם ניגן בכל הכלים באלבום זה השפיע עלי עמוקות והניע אותי יותר מאוחר ללמוד על עוד ועוד כלים, בגיל 17 כבר ניגנתי ב 3 להקות במקביל שהופיעו במועדונים באחת הייתי מתופף באחת הייתי בסיסט ובשלישית גיטריסט.
עם האורגנית שהייתה לי בבית הייתי כבר מקליט ב4 ערוצים ועושה עיבודים לשירים שלי. התחלתי להלחין כבר בגיל 16 באותה שנה בה לימדתי את עצמי גיטרה מדף אקורדים של מתי כספי.
תמיד סברתי שאני אהיה נגן,בשנה השניה ברימון אחרי שעברתי מתופים לבס (שזה היה משבר בפני עצמו לוותר על הכלי העיקרי שלי , תופים , שליווה אותי מגיל 13 ) הבנתי שמעניין אותי לעבד ולתזמר, זה כבש אותי ומאז פשוט חיפשתי הזדמנויות רק לעשות את זה יותר, לא הסכמתי לעשות כלום חוץ מזה והיה לי ביטחון פנימי שזה יקרה, וזה קרה.
איזה כלים למדת שהביאו אותך להיות מפיק מוצלח?
תופים, בס, גיטרות, קלידים, סקסופון, כלי הקשה לטיניים ואפריקאים. והכי חשוב זו המשיכה שהייתה לי לתוכנות הפקה, התוכנה הראשונה שקיבלתי מחבר (ב1996) הייתה רק של מידי בלי אפשרות לאודיו, חרשתי מדריכים באנגלית ולילות של למידה, עוד בטרם היה יוטיוב וכשקיובייס הייתה רק בגרסה מאוד התחלתית.
שתף כמה שמות גדולים שעבדת איתם ופרויקטים גדולים שהפקת מוזיקלית.
כשסיימתי את רימון הדבר כמעט הראשון שעשיתי הוא להפיק ולנהל מופע קרקס עם קבוצה של 11 אומנים, כמובן שכתבתי את המוזיקה מבחינתי זאת הייתה יריית הפתיחה לביטחון העצמי שלי כיזם ויוצר פתרונות . ליאור כלפון היה הבמאי שלנו.
הייתה לי הזכות להיות מפיק מוזיקלי של טקס פתיחת המכביה ב-2009 שם עבדתי עם מירי מסיקה, שירי מימון, אברהם טל קובי אפללו, הרכב רוק ונשיפה של 30 נגנים, ותזמורת מיתרים של 40 נגנים, פרייקט שכתבתי לו המון מוזיקה מקורית והוא השיא שאליו אפשר להגיע מבחינת הפקה מוזיקלית בקנה מידה של ישראל.
עבדתי עם ריטה ודוויד ברוזה כמנהל מוזיקלי מעבד ומנצח באירוע החתונה המתוקשר ביותר ב-2010 של משפחת תשובה, פרויקט אלקטרוני שלי שנקרא Tanto project הגיע למקומות ראשונים במצעדים של תחנות רדיו בתורכיה ויוון , הוזמנו לנגן בפסטיבל דאנס ענק באיסטנבול.
ובעשרות או אולי מאות אירועים עסקיים, פרטיים וציבוריים עבדתי גם עם, דויד דאור ,דודו פישר, ישי לפידות, רוני דלומי, אניה בוקשטיין, יזהר אשדות, אסף אמדורסקי ועוד.
קינן בהופעה עם ישראלה אדגו. צילום: ישראלה אדגו, אינסטגרם
מה הדבר הכי חשוב שלמדת מהתקופה שלך כמפיק מוזיקה?
ביטחון, שיש לי חיבור להשראה בכל הקשור ליצירה, שאני יכול להפיק ולהלחין בכל סגנון. שהאחריות שלי היא להוציא את היצירה החוצה – שהטלפון חשוב לא פחות מהמקלדת ולהוציא כסף על שיווק חשוב כמו לקנות ציוד טוב לסטודיו.
מה גרם לך להתמקד דווקא בעזרה ליוצרים מתחילים?
מכיוון שראיתי חברים עם מוזיקה טובה לא מצליחים להמריא ומוותרים כי לא יכלו לממן את זה, וידעתי שאפשר לעשות את זה לבד. זה מהצד הכלכלי עסקי. מהצד השני התודעתי ידעתי שזה עניין של צורת חשיבה , הרגלים, אמונות מגבילות ושינוי שזה דברים שאני התמודדתי ומתמודד אתם וזה יהיה ממש נכון שאני אעשה את זה, אני טיפוס שאוהב לעזור ואני חייב להיות גם באינטגריטי, יושרה פנימית ואני יוצר אז היה לי ברור שאני רוצה לעבוד עם יוצרים (ולא רק מתחום המוזיקה).
קראתי לעסק הזה ״יוצרים לחופשי״ זה מסמן את הדרך שאני מאמין בה,הולך בה ומתווה אותה – ליצור הכנסות מהאומנות שלנו שיאפשרו לנו להיות חופשיים ליצירה .
במה אתה חושב שאתה עוזר במיוחד ליוצרים? באמת אפשר להתפרנס ממוזיקה ויצירה אמנותית?
אני עוזר ליוצרים בכך שאני משמש דוגמא כיוצר בעצמי בעל עסק בתחום המוזיקה, ובנתינת השראה מהכיוון של ההתפתחות האישית שהיא משנה את צורת החשיבה. היוזמה שאני נוקט, הפרו אקטיביות הגישה שלי ומיצוי הפוטנציאל האישי של היוצר כי לא מספיק טכניקה או קול יפה צריך גם שהפוטנציאל יתממש, והמימוש הוא שהעסק ירוויח. העסק מרוויח כאשר האדם רוצה ומוכן לחשוב בדרך מסוימת ולעשות פעולות בדרך מסוימת .אני מלמד ומתרגל בעצמי לחשוב בצורה עסקית,לנהל נכון, לשווק לזהות אמונות מגבילות בקשר לכסף ולהצליח לממש את הפוטנציאל. אלו דברים לא טבעיים לרוב האומנים והיוצרים בנוסף הקמתי את "יוצרים לחופשי" פלטפורמה דרכה אני מייצר הדרכות וכלים כדי שהאומנים יוכלו להיות עצמאיים, להבין ולבצע את השיווק בעצמם, לקבל השראה, לחלוק את הדרך ביחד להצלחה.
השאלה המרכזית , שמעסיקה ומעניינת אותי מהצד העסקי של המוזיקה שאני עושה הוא ״ האם אפשר להתפרנס ממוזיקה?״ ואחרי שאני בתחום באופן מקצועי קרוב ל 20 שנה אני יכול להגיד שהתשובה היא כן אך רק כאשר מתייחסים לתחביב שהופך לעיסוק מרכזי כאל עסק, בצורה בוגרת ואחראית, ואז השאלה האם אפשר להתפרנס ממוזיקה תואמת לשאלה האם אפשר להתפרנס מעריכת דין,או כל מקצוע אחר עסק הוא עסק השאלה היא האם האומן היוצר מבין שהוא מפעיל כאן עסק האם הוא עושה את כל מה שצריך כדי ללמוד וליישם ? האם הוא לוקח אחריות או מחכה שמישהו יעשה לו ? גם לי לא קל לעשות את המעברים בין היצירה בעולם הרוח לפעולות העסקיות בעולם החומר. למדתי שזה הכרחי וזה גם מהנה שלומדים לחיות עם זה בשלום.העסק מתחלק לפעולות שצריך לעשות ולצורת החשיבה שבאה לפני שעושים כל דבר.והמטרה היא להעביר את היצירה שעוברת דרכנו כשרות לאנשים, או ללמד את כישורי המוזיקה לאנשים חדשים.
תהליך היצירה
מהם התהליכים שאתה מציע ליוצרים?
אם אנחנו מדברים על להתפרנס מהאמנות אז זה אומר שיש כאן עסק שצריך להרוויח, ולא משנה מה התחום והאם זה דבר קטן או גדול, עדיין צריך להבין שיש כאן מוצר או שרות שצריך להיות ברווח ולא בהפסד.
כדי שאפשר יהיה להמשיך לעשות את זה ולהתקדם לשלב הבא. אני מדבר על ארבעה שלבים שחובה להכיר אותם ולעבוד איתם : 1. להחליט מה אתה רוצה לקדם ? מהו המוצר או השרות העיקרי שלך?
- לכתוב / לייצר על דף תכנית שיווק או במילים אחרות מה צריך לעשות כדי להגיע מנקודה א׳ לנקודה ב׳.
- להשלים הכנות. (איך לעשות) כלומר מי יוציא לפועל את התכנית? מישהו חיצוני?(ליווי) או האומן בעצמו ע״י למידה עצמית?
- להוציא לפועל את התכנית ולהיות במעקב אחרי התוצאות.תהליך נוסף שצריך להתרחש במקביל הוא לתמוך בתהליך העיסקי ע״י שינוי צורת החשיבה, מכיוון שאם אנחנו לא במקום שאנחנו רוצים להיות סימן שאנחנו צריכים ללמוד צורת חשיבה אחרת, לשנות הרגלים ודפוסים שמעקבים את ההתפתחות שלנו, זאת עושים ע"י תכנים של התפתחות אישית או קבוצת שתומכת (וואטסאט, פייסבוק, מאסטר מינד), או ליווי של מנטור. בכל מקרה זה צריך להיות הפאן הפנימי או התודעתי מחשבתי בתהליך. שבעיניי הוא הכי חשוב.מכיוון שמה שקובע את התוצאות בחייו של אדם הם המחשבות והאמונות שלו
אז אני למעשה מציע תהליך פנימי ותהליך חיצוני שעובדים במקביל. יוצרים לחופשי זה בדיוק השילוב.התוצאה היא -חופש. אם אני אוכל לגרום לעצמי ולמשפחתי להיות במקום הזה עשיתי את שלי, אם אני אוכל לעזור גם ליוצרים אחרים לעשות את זה? אני אהיה מאושר ומסופק יותר מהכל.
איך אתה מספיק גם לעזור ליוצרים מתחילים וגם ליצור מוזיקה ולהפיק? איך אתה מנהל את הזמן?
מילא זה, מה עם להיות אבא ובעל תומך? אז כן יש הרבה עומס ואני חייב להיות מאד ממוקד ומסודר, את הזמן גיליתי שאי אפשר לנהל מה שאפשר זה את הפעולות שלי בזמן אז קודם כל (וזה טיפ חשוב מאד) תמחרתי לעצמי כמה הזמן שלי שווה, וגיליתי שהוא יקר ,אשתי עזרה לי להבין את זה, זה משאב משפחתי שאמור ליצר לנו את רמת החיים ואיכות החיים שאנחנו רוצים. הזמן הוא משאב שכאומנים אנחנו מאד זורמים אתו, אז אני מעריך את הזמן מאד וקובע לי לוחות זמנים לפעולות שאני צריך לעשות המחולקות ל: שיווק, יצירה, יצירת קשרים חדשים ושיתופי פעולה, למידה, ניהול, פגישות (רצוי בסקיפ כדי לחסוך נסיעות),כושר, בית ומשפחה.
ארז קינן. צילום: יח"צ
מי האמנים שמעניקים לך הכי הרבה השראה, לא רק מוזיקלית אלא גם עסקית?
האנס זימר, מדונה, סטינג, אברהם טל, עידן רייכל, אביב גפן (שנותן לי השראה מגיל 17 כמתופף הראשון בלהקה הראשונה שלו, ממנו למדתי התמדה וללכת אחר האמת שלך no mater what),מתי כספי, עופר ואיריס פורטוגלי ,הדג נחש, עברי לידר. כולם מסמלים לי נחישות, התמדה, פריצת דרך והצלחה כלכלית.
יש לך עדיין חלומות גדולים שאתה רוצה להגשים?
ברור, לכתוב מוזיקה לסרט הוליוודי, לכתוב מוזיקה לסרט ישראלי, להרים מופע שירוץ בכל העולם ויהווה השראה ומתנה מהעם היהודי ויחבר בין אנשים מכל העולם. להרים מיזם שייתן עבודה למוזיקאים בישראל ויחבר בינם לבין אומנים בעולם.
האם אתה מרגיש שהבחירה בהקמת עסק שעוזר למוזיקאים אחרים שמה את המוזיקה שלך בצד?
המוסיקה שלי לא בצד, יחד עם זאת להחזיק שני עסקים מלמד אותי להיות מאד יעיל.
"השלם מורכב מסך חלקיו" ואני לא אוכל להיות שלם בלי ליצור מוזיקה וגם בלי להתפתח כאדם, יש משהו בדרך שאני הולך בה שגורמת לי להרים ראש ולראות שיש עוד אנשים אחרים חוץ ממני, ולתת שרות ולהעצים אחרים בדרך איתי זה משהו שטבוע בי מילדות.
בכל מקרה, לו״ז עוזר לכל דבר להיות במינון תקופתי מתאים.
ספר קצת על החיים חוץ מהמוזיקה, מה אתה עושה, משפחה, ילדים, תחביבים.
עקרונית אני עדיין לא יושב רגל על רגל, , אני מגיע הביתה סביב 18:00 ולוקח פיקוד על הבנות (חמש וחצי ושנתיים וחצי) עד שהן נרדמות (וגם אני) מתעורר, ואז עובד עוד שעתיים שלוש במה שצריך באותו הזמן. אני אוהב מאד ללמוד, התפתחות אישית , קורא ספרים שומע הרצאות, שיווק באינטרנט -חייב להיות בעניינים, פעם בשבוע לומד קבלה בשביל ההתפתחות הרוחנית , ועושה עוד פרויקטים בתחומים אחרים.יום חמישי בלילה זה הזמן שלי לסרט מלבד זה אין טלויזיה בעשר שנים האחרונות זה כל כך מיותר בעיני, אני מעדיף ספרים או מאמרים ברשת. לחברים גם כמעט אין לי זמן אני אוהב להיות איש משפחה ולהתפלסף עם אשתי על ניואנסים דקים בהתפתחות שלנו, במערכות יחסים, וכו'. כשיש קצת זמן אז אני מפתח את הדבר הבא, תמיד אני נמצא ביצירתיות עם זה במוזיקה או בכל דבר אחר.
לסיום, שתף טיפ שיווקי למוזיקאים, משהו שאתה ממליץ להם לעשות.
ראשית להגדיר מיהו קהל היעד.(גיל,מקום בארץ/בעולם, תחומי עניין)
ואזי ליישם את העקרון השיווקי המרכזי הבא: כל לקוח שלכם עובר שלושה שלבים :לדעת על קיומכם (know) להיות במעורבות אקטיבית (like) ולהפוך ללקוח ע״י קניה של דבר מה (trust)הקפידו להעביר כל לקוח את כל השלבים , אל תקצרו דרך ועל תוותרו על אף מרכיב.
תודה רבה.
תודה רבה ובהצלחה!
(קישור לפרסום המקורי באתר של שיר אלוני https://www.shiralony.com/he/93/54 )